Интервю от в. Черноморски фар с Христо Найденов

07.10.2014 г.

RoyalHorseClub  предизвиква любителите на ездата. 11 расови животни се отглеждат в Маринка, понитата са атракция за най-малките

 

„Нова конна база функционира от два месеца в землището на Маринка. 

Собствениците от “Royal Horse Club” имат амбицията да  наложат и развият конния спорт в региона, създавайки комфортни и достъпни условия за любителите на ездата. Съоръжението е разгърнато  върху площ от 25 декара, разполага с няколко плаца.

В конюшнята на  “Royal Horse Club” се отглеждат  10 расови животни, с които може да се организира разходка  в гората и край морето.

С управлението на новия спортен проект е ангажиран дългогодишният състезател Христо Найденов.  Той  е отдаден  на конния спорт от десет годишен. Локацията на базата  в местността Ченгене юрт допълнително го мотивира  да приеме това ново предизвикателство,  което според професионалния му нюх  е обречено на успех.  Животните в базата са  от породата ирландски коб, изключително кротки и дружелюбни, които ги прави изключително подходящ партньор за начинаещите и любителите на ездата. Ирландските тежковози са докарани директно от родината. Понитата Чипи, Рая и Мида са специалната изненада, която очаква  най-малките посетители. В конюшнята няма как да не направи впечатление  и белият албинос, какъвто се среща много рядко.

Найденов разкрива още, че към  момента базата има туристическа насоченост.

 “Royal Horse Club” предлага и  услугата пансион за собственици на  коне. 

„Има меценати, които отглеждат коне за собствено удоволствие . След тежката работна седмица предпочитат да разпуснат с езда и в общуване с животното. Ще толерираме и насърчаваме  подобно отношението към конете. Идеята е хората да идват тук с децата си,  с бонбончета и морковчета за конете, а не с разни нагайки и камшичета. Една езда от 30 минути  е напълно достатъчна като време,  но общуването, изграждането на доверие и синхрон с животното,  не приключва с това.

Иска си  да го срешиш, напоиш, да му се порадваш. Това е още един час  почивка и хората трябва да я  усетят”, разяснява  Христо.

Скоро ще бъде направен и по-голям плац пред базата, тъй като за по-напредналите, е нужно и по-голямо пространство.  Най-добрата настилка е от кварцов пясък и текстилни влакна и много малко съоръжения у нас може да се похвалят с такава.

Животните в “Royal Horse Club” следват  специално изготвен  график и режим на хранене. Основното им меню им включва ечемик и овес, ливадно сено и люцерна.  Конярите са внимателно подбрани,  с опит,  и добре познават нуждите на конете. Стелиос Зисис е един от екипа  и е със статут на помощник инструктор. Той е родом  Гърция и се е  състезавал в  дисциплината индюранс. Христо  разчита на неговия опит и рутина и се надява заедно да започнат изграждането на собствени кадри.

Всъщност, всеки може да се докосне до магията  на конния спорт на 18 октомври,  когато в “Royal Horse Club”  ще  бъде ден на отворените врати. Всеки желаещ ще може да поязди, разгледа конете и се запознае с обстановката в базата напълно  безплатно. Това е философия, която Христо Найденов изповядва от години. Този опит иска да принесе и на базата в Маринка.

Вече са изработени и се  предлагат и годишни членски карти – златна, сребърна и бронзова, групирани за 4-членни семейства, двойки и индивидуални посещения. Първата езда ще е безплатна за всеки, който иска да се запознае и практикува конния спорт. „ Конят е свободно животно, искам това да почувстват и хората”, обобщава професионалистът.

 

Кой е Христо Найденов

 

Роден е и живее в столицата, но сега поне четири дни от седмицата прекарва  Бургас. Завършил е НСА с профил конен спорт. В спортната общественост  е познат  още с прозвището- Ицо Войника. Спечелва си го заради униформата, с която се е състезавал. Има солиден опит като състезател, призьор от  много международни и вътрешни състезания. Преди две години на турнир в Залцбург, станал втори и прескочил препятствие с височина 2.05 м, което и до днес е негов личен рекорд. Скромничи и го отдава на любимата кобилата Ейнджъл, с която двамата имат много призови класирания. Съпругата му Гергана е ветеринарен лекар. На състезателния плац тя също има своите  успехи.“